(Bio) chlieb náš každodenný
Domov / Ochrana prírody a krajiny
Chlieb a pečivo nájdeme takmer v každej slovenskej domácnosti na dennej báze. Vo väčšine prípadov sa však už dávno nejedná o tradičnú potravinu zloženú len z múky, vody, soli a kvasníc či kvásku. Pri pohľade na etikety pekárenských výrobkov totiž nájdeme zloženie pozostávajúce z dlhého zoznamu ingrediencií laikovi nejasného pôvodu a účelu. Čo teda v súčasnosti v chlebe môžeme nájsť?
Čo kúpite v obchode?
Vo všeobecnosti sú v procese prípravy do chleba pridávané tzv. zlepšujúce látky. Jedná sa o rôzne konzervanty, stabilizátory, kypridlá, farbivá a všeobecne o zložky podporujúce proces kvasenia ovplyvňujúce štruktúru, chuť a farbu cesta, zvýrazňujúce nadýchanosť a objem či predlžujúce trvanlivosť. Pôvodne sa začali používať v pekárenskej výrobe za účelom eliminácie výkyvov spôsobených rôznymi typmi múk a kvôli zjednodušeniu technológie výroby.
Časom ich zoznam začal rásť a dnes je bežné, že vidíme chlieb aj s dvadsiatimi ingredienciami. Paradoxom je, že napriek množstvu prídavných látok často tieto chleby nevynikajú lepšou chuťou, po pár dňoch buď vyschnú, alebo nadobudnú „vatovú“ štruktúru a majú sklon rýchlo plesnivieť.
Samostatnou kapitolou sú zmrazené pekárenské výrobky, ktoré sú v predajniach dopekané. Spravidla sa jedná o ponuku obchodných reťazcov, ktoré môžu zákazníkov lákať napríklad sloganom Priamo z pece. Zvyčajne sa však jedná o chlieb, ktorý bol ešte pred príchodom do obchodu vymiesený, na 80 % upečený, schladený, zmrazený, zabalený a v obchode potom opäť rozmrazený, dopečený, schladený a až potom ponúknutý spotrebiteľovi.
Otázne je, nakoľko neprirodzený proces to je a koľko živín sa v takom chlebe môže zachovať bez zmeny. Chladené či mrazené polotovary už našťastie musia byť pri predaji viditeľne označené ako vyrobené dopečením z chladeného polotovaru alebo vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru. Je teda na spotrebiteľovi, aby si vybral podľa svojich preferencii a uváženia.
Bio chlieb
Obdobie pandémie prinieslo nebývalý rozmach domáceho pečenia, čo malo za následok určité rozšírenie povedomia o tom, ako v skutočnosti chutí chlieb pečený klasickým spôsobom len z niekoľkých prísad.
Keďže nie každý má chuť alebo čas piecť si doma, na trhu stúpol dopyt po možnosti kúpiť si takýto poctivo pripravený chlieb aj v obchodoch. Na tento dopyt čiastočne zareagovali aj obchodné reťazce a mnohé majú vo svojej ponuke aspoň nejaký typ. Flexibilné sú však práve mnohé lokálne pekárne, ktoré reflektujú potreby a požiadavky svojich zákazníkov a pružne upravujú svoju ponuku smerom k zdravším receptúram a tradičnejším pekárenským postupom. Oplatí sa preto spraviť si prieskum a vyhľadať vo svojom okolí pekárov, ktorí nepridávajú do svojich výrobkov ingrediencie, ktoré tam nemajú čo hľadať.
Keďže základnou zložkou chleba je múka, veľmi záleží, akej je kvality. Dnes sú už k dispozícii mnohé druhy od pšeničnej, špaldovej, ražnej až po bezlepkové, ako je pohánková alebo ryžová. Ďalším kritériom je tiež čerstvosť – múka mletá napríklad na kamennom mlyne tesne pred spracovaním má iné parametre ako múka, ktorá stála v obchode niekoľko mesiacov.
Záleží tiež na spracovaní samotného obilného zrna – existujú rôzne stupne drvenia alebo mletia. Celozrnná múka obsahuje vďaka zachovaniu klíčku a obilných otrúb vyššie hodnoty minerálov, vitamínov a vlákniny. Pre zaujímavosť – ako celozrnný môže byť označovaný chlieb s minimálne 70 % obsahom celozrnnej múky. Pre mnohých spotrebiteľov je však kľúčovým parametrom kvality múky a teda aj chleba fakt, ako bola daná obilnina pestovaná. V ére extenzívneho poľnohospodárstva používajúceho množstvo chemikálií je namieste zaujímať sa práve o tento aspekt. Ak chceme garanciu skutočnej ekologickej nezávadnosti, potom je dobrou voľbou chlieb a pečivo s bio certifikátom; a v prípade domáceho pečenia použitie bio múky.
Na bio chlieb sa môžu používať len obilniny z ekologického poľnohospodárstva. Bio je značka kvality pre potvrdený pôvod surovín. To znamená, že chlieb pozostáva z prísad, ktoré boli vypestované v súlade s nariadením EÚ o ekologickej poľnohospodárskej výrobe, t. j. žiadne syntetické pesticídy, žiadne umelé hnojivá, žiadne genetické inžinierstvo.
Zrieknutie sa minerálnych hnojív a chemických postrekov síce znižuje výnos a zvyšuje cenu chleba, na druhej strane má však mnoho výhod: do životného prostredia sa nemôžu dostať žiadne prípravky na ochranu rastlín. Okrem toho sa z pôdy vymyje výrazne menej živín, ako sú dusičnany a fosfáty. Ak si kúpite kilogram bio chleba, zabezpečíte, aby sa dva štvorcové metre ornej pôdy mohli obhospodarovať ekologickým spôsobom. Pretože nedochádza k chemickým postrekom, na takomto poli sa nachádza aj viac divokých bylín a hmyzu.
Čo je veľkým prínosom bio chleba pre spotrebiteľa je tiež vynikajúca chuť, vôňa, výživnosť a dlhšia trvanlivosť. Chlieb je síce zvyčajne o niečo drahší, ale na druhej strane je hutnejší, viac zasýti a dlhšie vydrží. Bio pekárov od konvenčných teda odlišuje predovšetkým použitie surovín z ekologického poľnohospodárstva, remeselná tradícia s minimom prísad a vysoký podiel celozrnnej múky. Mnoho vitamínov a minerálov sa sústreďuje v obale obilných zŕn, a aby sa zabezpečilo, že tieto živiny sa nachádzajú aj v chlebe, bio pekári radšej používajú celozrnnú múku alebo šrot. Podobné pekárne majú neraz svoj vlastný mlyn a zrno rozomelú len krátko pred pečením. Vďaka tomu sú výživné látky lepšie zachované. Na Slovensku je momentálne jedinou pekárňou s bio certifikáciou firma Biopekáreň z Veľkej Paky, ktorá ponúka celozrnné kváskové chleby a pečivo z múky pomletej vo vlastnom mlyne.
Bio chlieb sa vyrába úplne alebo čiastočne z obilnín alebo obilných výrobkov zvyčajne s vodou, soľou a pekárenským droždím alebo kváskom. Ďalšie zložky môžu zahŕňať: tuk, cukor, mliečne výrobky, zemiakové výrobky, korenie, strukoviny, sušené ovocie, orechy alebo olejnaté semená.
V ekologickom pekárstve sa upustilo od používania mnohých bežných prostriedkov na pečenie, vrátane emulgátorov, zahusťovadiel, okysľovačov cesta, konzervačnej látky kyseliny sorbovej, sorbanu draselného, fosfátov, glyceridov a často aj izolovaných enzýmov. Nariadenie EÚ o ekologickej poľnohospodárskej výrobe síce povoľuje používanie enzýmov a prírodných príchutí, ale niektoré ekologické združenia u našich rakúskych a nemeckých susedov, ako je Demeter, Bioland alebo Naturland, idú ešte ďalej a v bio pekárstve nepovoľujú ani tie.
Typ kysnutia cesta závisí predovšetkým od typu zrna. Okrem konvenčného pekárskeho droždia sa používa špeciálne organické droždie, ktoré sa pestuje na organickom zrne. Pšeničné a špaldové cesto môže kysnúť pomocou pekárskeho droždia, zatiaľ čo ražné cesto si viac vyžaduje okyslenie. Na tento účel používajú bio pekárne kvások, ktorý je vyrobený z múky a vody. Okysľovače, ako sú kyselina mliečna, citrónová, askorbová a kyselina octová, ktoré okrem iného umožňujú rýchlejšie kysnutie cesta, sa zvyčajne nepoužívajú. V prípade kvasiniek sa podľa možnosti používajú bio kvasinky. Okrem toho sa využíva aj kvas na pečenie, čo je prostriedok na uvoľňovanie cesta na báze obilnín, strukovinovej múky a medu, ktorý sa hodí na pšeničné a ražné chleby.
V prípade pečiva sa často upúšťa od použitia bieleho cukru. Namiesto toho sa používa med, sirup z cukrovej repy, ovocný sirup, sušená šťava z celého trstinového cukru a javorový sirup. Ekologické pekárne spravidla používajú čerstvé plnotučné mlieko a mliečne výrobky a čerstvé vajcia. Ako tuk je k dispozícii maslo, za studena lisované oleje a v obmedzenej miere nehydrogenovaný margarín. V porovnaní s bežným pečivom sa bio pečivo zvyčajne vyznačuje vyšším obsahom vlákniny, vitamínov a minerálov, ako aj nižšou sladkosťou.
Zdroje:
Aktuality
Ako znížiť množstvo kuchynského odpadu?
Príprava jedla je pre väčšinu z nás nevyhnutnou a bežnou súčasťou každodennej reality. Varenie a stravovanie ako také však zahŕňajú oveľa hlbšie súvislosti a dopady nielen na naše zdravie, ale aj na spoločnosť, životné prostredie a planétu celkovo.
Dohovor CITES
CITES je skratka oficiálne používaná pre medzinárodný dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, ktorý bol podpísaný 3. marca 1973 vo Washingtone, D. C.
(Bio) chlieb náš každodenný
Chlieb a pečivo nájdeme takmer v každej slovenskej domácnosti na dennej báze. Vo väčšine prípadov sa však už dávno nejedná o tradičnú potravinu zloženú len z múky, vody, soli a kvasníc či kvásku.
Bio verzus konvenčné vajcia – v čom je rozdiel?
Vajcia sú obľúbenou pochúťkou a bežnou súčasťou jedálnička väčšiny populácie. Ich spotreba sa radí k najvyšším spomedzi živočíšnych produktov, hneď po mliečnych výrobkoch.
Čistá domácnosť bez chémie
V každej domácnosti sa nachádzajú čistiace prostriedky, ktorými sa snažíme udržať náš priestor čistý, voňavý a útulný. Zloženie takýchto produktov z konvenčnej výroby však napovedá, že síce vyčistia domácnosť, ale nie vždy podporia aj naše zdravie.
Čo sú biopotraviny a ako sa označujú?
Vždy, keď si kúpite bioprodukty alebo biopotraviny, môžete si byť istý, že boli vyrobené podľa prísnych pravidiel zameraných na rešpektovanie životného prostredia.
Cicavce v prírodnej záhrade
Cicavce, ktoré sa vyskytujú v záhradách, sú väčšinou nočné živočíchy, preto sa o ich výskyte často nedozvieme. Je ale dobré im vytvoriť vhodné úkryty či príbytky.
Dánsko – svetový líder v spotrebe biopotravín
Biopotraviny majú v Dánsku zelenú. Vďaka prísnej kontrole od farmy až po vidličku majú vysokú dôveru spotrebiteľov.
Ekoagroturistika na Slovensku – tri tipy pre zážitok na ekofarme
Navštívili ste niekedy ekofarmu? Viete si predstaviť dovolenku na farme?
Ekologické poľnohospodárstvo – pod strechou už 50 rokov a stále viac in
Na problémy spojené s intenzívnou poľnohospodárskou veľkovýrobou poukazovali farmári už po druhej svetovej vojne a ich hnutie za „návrat k prírode“ vyvrcholilo v 70. rokoch 20. storočia založením organizácie ekologického poľnohospodárstva IFOAM.
Hmyz a jeho podpora v prírodnej záhrade
Hmyz je najpočetnejšia skupina živočíchov. V prírodnej záhrade sú niektoré druhy veľmi vítané. Iné by sme videli menej radi, ale v ekosystéme majú svoje nenahraditeľné miesto.
Jarný jedálniček
Zimné obdobie je obvykle časom, keď naše telo prechádza do akéhosi módu hibernácie. Menej sa hýbeme, viac sedíme a jeme.
Klimatická záhrada
Stromy poskytujú tieň, čistia vzduch od prachu a majú ochladzujúci účinok v prostredí. Zvlášť v teplých letných dňoch sú tiene pod stromami vyhľadávané mnohými z nás.
Odvrátená strana kozmetiky
V súčasnosti je v spoločnosti kladený veľký dôraz na vzhľad, pestovaný zovňajšok a starostlivosť o pokožku a telo celkovo. To ide ruka v ruke so zvýšenou spotrebou kozmetických produktov, ktorých je na trhu obrovské množstvo.
Obhospodarovanie prírodnej záhrady
V prírodnej záhrade sa pri certifikácii hľadí na výskyt rôznych prvkov, ako i na spôsob hospodárenia.
Plazy a obojživelníky v prírodnej záhrade
Plazy sú na našej Zemi už 300 miliónov rokov. Táto fascinujúca skupina živočíchov má premenlivú teplotu tela, a preto k svojmu životu potrebuje slnečné svetlo a teplo.
Prírodné záhrady ako cieľ šetrného turizmu
V súčasnosti aj u nás pribúda čoraz viac ľudí, ktorí objavili a objavujú čaro cestovania. Kým ešte pred 50 rokmi boli cesty do vzdialených častí našej planéty záležitosťou dobrodruhov, dnes je situácia iná.
Prvky prírodnej záhrady
V súčasnej dobe je kultúrna krajina intenzívne využívaná, rastliny a živočíchy prichádzajú o svoje prirodzené úkryty a životné podmienky.
Streamovanie – novodobá výzva pre udržateľnosť
V moderných domácnostiach sa stáva streamovanie online obsahu samozrejmosťou.
Tipy na pestovanie zeleniny
Nadšený záhradník sa po dlhej zime už nevie dočkať jari a postupne začína s jarnými prácami. Prvá práca nás čaká ešte za oknom, pekne v teple.
Víkend otvorených parkov a záhrad 2022
Akcia je zameraná na poukázanie citlivého prístupu k mestskej zeleni, ako i k rešpektovaniu osobitosti každej záhrady či parku.
Vtáky v prírodnej záhrade
Operence sú vítanými a užitočnými návštevníkmi v záhradách. Čím je záhrada pestrejšia a členitejšia, tým viac druhov v nej nájde úkryt, možnosti hniezdenia i zdroje potravy.
Hovädzie mäso – prečo radšej bio?
Spotreba mäsa na Slovensku od roku 2015 rastie a postupne sa dostáva na úroveň množstva v západných krajinách.
Lokálne kvety
Kvety boli vždy súčasťou osláv, rodinných stretnutí či svadieb. Darúvajú sa hlavne ženám ako darček či poďakovanie.
Ekologické vinárstvo
Vinohradníctvo má na Slovensku dlhú históriu. Prvé viniče na našom území sadili pravdepodobne už Kelti a neskôr okolo prelomu letopočtov aj Rimania.
Prírodná záhrada ako zdroj potravy pre zimujúce vtáky a spôsoby prikrmovania
Prírodná záhrada je nekonečný zdroj poznávania, inšpirácií a možností. Tak ako teší majiteľov i návštevníkov, radi do nej zavítajú i rôzne živočíchy.
Zelená záhrada na streche
V severských krajinách sú domy bežne pokryté trávou, aby bolo zachytávané teplo a aby sa vyrovnávali teplotné rozdiely medzi dňom a nocou.
Environmentálna výchova a outdoorové vyučovanie v prírodnej záhrade
V súčasnosti viac ako 50 % svetovej populácie žije v mestských oblastiach a podľa OSN má daný údaj i naďalej stúpajúci trend.
Jedlý les v prírodnej záhrade
Jedlý les, alebo niekedy nazývaný i prales, je celostný ekosystém, ktorý si môžeme vybudovať i na svojej záhrade. Hlavným dôvodom je podpora biodiverzity a sebestačnosť v plodinách.
Mikroplasty
Mikroplasty sú stále častejšie skloňovaným pojmom v súvislosti so znečistením životného prostredia.
Vnútorné i vonkajšie záhradnícke práce počas zimného obdobia
Počas zimy by sa mohlo zdať, že je v záhrade menej práce. Prírodní záhradkári však neleňošia ani v takomto období.
Ako kompostovať doma a kam s potravinovým odpadom?
Posledné dostupné údaje ukazujú, že každý Slovák vyhodí v priemere 446 kilogramov odpadu ročne.
Ekologické poľnohospodárstvo a GMO
Geneticky modifikované organizmy (GMO) vznikajú po odobratí DNA z jedného organizmu, ktoré je laboratórne vložené do iného organizmu, ktorý daný gén pôvodne neobsahoval.
Pesticídy
Pesticídy sa stali v posledných desaťročiach neoddeliteľnou súčasťou konvenčného poľnohospodárstva.
Regeneratívne poľnohospodárstvo
Základná filozofia regeneratívneho poľnohospodárstva sa v mnohých bodoch prekrýva s filozofiou ekologického poľnohospodárstva a v dôraze na význam a regeneráciu pôdy má mnoho spoločného aj s biodynamickým poľnohospodárstvom.
Udržateľný tanier – jeme zdravo a šetrne k planéte
Produkcia potravín je hlavným prispievateľom k emisiám skleníkových plynov a kladie obrovské nároky na prírodné zdroje našej Zeme.
Prírodné záhrady – projekt Natur im Garten
Záhrada je miestom aktívneho oddychu nadšených záhradníkov.
Princíp regionality v téme stravovania
Pojem regionality je v súvislosti s marketingom potravín pomerne rozšírený a pre spotrebiteľov sa stáva čoraz dôležitejším.
Sezónny kalendár
Sezónny prístup k téme stravovania je úzko spätý s témou regionality.
Buriny v prírodnej záhrade a ich využitie v kuchyni
Mnohé divorastúce byliny sú vo vzťahu k životným podmienkam nenáročné. Môžeme ich nájsť v škárach medzi dlažbou, na hriadkach v zelenine či v tieni.
Využitie prírodných prvkov v záhrade a vytváranie biotopov pre živočíchy
V záhrade sa snažíme využívať všetky dostupné zdroje materiálov. Použiť by sme mali hlavne tie, ktoré pochádzajú z blízkej lokality.
Prírodná záhrada ako pozorovateľňa živočíchov
Počas celého roka nám do záhrady zavítajú rôzne živočíchy. Niektoré náhodne, iné prídu cielene. Je potrebné vedieť o druhoch, ktoré sa u nás vyskytujú, čo najviac.
Z farmy na tanier: Ako skracovať potravinové reťazce
Skracovanie potravinových reťazcov v praxi znamená zmenšovanie počtu krokov medzi producentom a konečným spotrebiteľom.
Mokrade a meandre riek: Bez vody nie je život
Mnohí z nás si pod pojmom „mokraď“ predstavia blato, špinu, bažiny alebo jednoducho to, čo nám pri prechádzke lesom natečie do topánok.
Hmyz ako základ ekosystému
Nie všetky príbehy z prírody vidíme na povrchu. Niekedy je potrebné zastaviť sa a zahľadieť sa do mikrosveta, ktorý sa deje v tráve, v pôde, v padnutých a rozkladajúcich sa stromoch.
Mechanické alebo ručné kosenie lúk?
Spôsob akým sa udržuje lúka sa môže zdať na prvý pohľad banálny ale v skutočnosti tento výber ovplyvňuje celý mikrosvet, ktorý sa v pôde a v tráve ukrýva.
Stužica: Les, prales a vodahttps://neska.sk/jaskyna-mazarna
Bežný turista sa stretáva predovšetkým s obhospodarovanými lesmi, no prales – to je niečo iné. Na jeho pochopenie by sme sa mali vzdať predstavy vysokých a zelených stromov.
História Vysokých Tatier
Miniatúrne Alpy – aj takto sa zvykne hovoriť Vysokým Tatrám. Sústreďuje sa tu všetko, čo tvorí alpský masív.
Jaskyňa Mažarná bola domovom medveďa jaskynného
V Národnom parku Veľká Fatra je ukrytých množstvo skalných puklín, ale aj jaskýň.
Rozdiel medzi hospodárskym lesom a lesom v chránenom území
Ak by ste sa postavili pred hospodársky les a les v bezzásahovom režime, pravdepodobne by ste si na základe kritéria krásy vybrali skôr ten hospodársky.
Význam vtačích území
Hrušovská zdrž je súčasťou Vodného diela Gabčíkovo a vydali sme sa práve na toto územie hľadať príbehy z prírody plné spevu.