Ochrana prírody a krajiny
Úlohou ochrany prírody a krajiny je zachovanie prírodnej rovnováhy, ochrana všetkých foriem života, prírodných hodnôt a krás a utváranie podmienok na udržateľné využívanie prírodných zdrojov so zreteľom na hospodárske, sociálne a kultúrne potreby, ako aj regionálne a miestne pomery.
Program obnovy dediny
Program obnovy dediny je obľúbeným a úspešným nástrojom rozvoja vidieka v európskych krajinách. Jeho hlavným cieľom je udržať človeka na vidieku, podporovať vidiecke komunity pri ich snahách o harmonický rozvoj zdravého životného prostredia.

Enviróza
Enviróza je školský program, ktorý má formu outdoorovej hry. Účelom hry je získať a šíriť informácie o environmentálnych záťažiach. Hráči v nej hľadajú a určujú environmentálne záťaže, publikujú svoje údaje on-line a zbierajú body.

Cena SR za krajinu
Cena Slovenskej republiky za krajinu je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré prispievajú k implementácii Dohovoru o krajine Rady Európy na národnej úrovni. Jej cieľom je oceniť aktivity smerujúce k udržateľnému manažmentu krajiny.

SEV Dropie
Stredisko environmentálnej výchovy Dropie ponúka praktickú environmentálnu výchovu, spoznávanie regiónu Dolného Žitného ostrova, prezentáciu hodnôt Chráneného vtáčieho územia Ostrovné Lúky a informovanie o zmene klímy.

Aktuality
Ako znížiť množstvo kuchynského odpadu?
Príprava jedla je pre väčšinu z nás nevyhnutnou a bežnou súčasťou každodennej reality. Varenie a stravovanie ako také však zahŕňajú oveľa hlbšie súvislosti a dopady nielen na naše zdravie, ale aj na spoločnosť, životné prostredie a planétu celkovo.
Dohovor CITES
CITES je skratka oficiálne používaná pre medzinárodný dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, ktorý bol podpísaný 3. marca 1973 vo Washingtone, D. C.
(Bio) chlieb náš každodenný
Chlieb a pečivo nájdeme takmer v každej slovenskej domácnosti na dennej báze. Vo väčšine prípadov sa však už dávno nejedná o tradičnú potravinu zloženú len z múky, vody, soli a kvasníc či kvásku.
Bio verzus konvenčné vajcia – v čom je rozdiel?
Vajcia sú obľúbenou pochúťkou a bežnou súčasťou jedálnička väčšiny populácie. Ich spotreba sa radí k najvyšším spomedzi živočíšnych produktov, hneď po mliečnych výrobkoch.
Čistá domácnosť bez chémie
V každej domácnosti sa nachádzajú čistiace prostriedky, ktorými sa snažíme udržať náš priestor čistý, voňavý a útulný. Zloženie takýchto produktov z konvenčnej výroby však napovedá, že síce vyčistia domácnosť, ale nie vždy podporia aj naše zdravie.
Čo sú biopotraviny a ako sa označujú?
Vždy, keď si kúpite bioprodukty alebo biopotraviny, môžete si byť istý, že boli vyrobené podľa prísnych pravidiel zameraných na rešpektovanie životného prostredia.
Cicavce v prírodnej záhrade
Cicavce, ktoré sa vyskytujú v záhradách, sú väčšinou nočné živočíchy, preto sa o ich výskyte často nedozvieme. Je ale dobré im vytvoriť vhodné úkryty či príbytky.
Dánsko – svetový líder v spotrebe biopotravín
Biopotraviny majú v Dánsku zelenú. Vďaka prísnej kontrole od farmy až po vidličku majú vysokú dôveru spotrebiteľov.
Ekoagroturistika na Slovensku – tri tipy pre zážitok na ekofarme
Navštívili ste niekedy ekofarmu? Viete si predstaviť dovolenku na farme?
Ekologické poľnohospodárstvo – pod strechou už 50 rokov a stále viac in
Na problémy spojené s intenzívnou poľnohospodárskou veľkovýrobou poukazovali farmári už po druhej svetovej vojne a ich hnutie za „návrat k prírode“ vyvrcholilo v 70. rokoch 20. storočia založením organizácie ekologického poľnohospodárstva IFOAM.
Hmyz a jeho podpora v prírodnej záhrade
Hmyz je najpočetnejšia skupina živočíchov. V prírodnej záhrade sú niektoré druhy veľmi vítané. Iné by sme videli menej radi, ale v ekosystéme majú svoje nenahraditeľné miesto.
Jarný jedálniček
Zimné obdobie je obvykle časom, keď naše telo prechádza do akéhosi módu hibernácie. Menej sa hýbeme, viac sedíme a jeme.
Klimatická záhrada
Stromy poskytujú tieň, čistia vzduch od prachu a majú ochladzujúci účinok v prostredí. Zvlášť v teplých letných dňoch sú tiene pod stromami vyhľadávané mnohými z nás.
Odvrátená strana kozmetiky
V súčasnosti je v spoločnosti kladený veľký dôraz na vzhľad, pestovaný zovňajšok a starostlivosť o pokožku a telo celkovo. To ide ruka v ruke so zvýšenou spotrebou kozmetických produktov, ktorých je na trhu obrovské množstvo.
Obhospodarovanie prírodnej záhrady
V prírodnej záhrade sa pri certifikácii hľadí na výskyt rôznych prvkov, ako i na spôsob hospodárenia.
Plazy a obojživelníky v prírodnej záhrade
Plazy sú na našej Zemi už 300 miliónov rokov. Táto fascinujúca skupina živočíchov má premenlivú teplotu tela, a preto k svojmu životu potrebuje slnečné svetlo a teplo.
Prírodné záhrady ako cieľ šetrného turizmu
V súčasnosti aj u nás pribúda čoraz viac ľudí, ktorí objavili a objavujú čaro cestovania. Kým ešte pred 50 rokmi boli cesty do vzdialených častí našej planéty záležitosťou dobrodruhov, dnes je situácia iná.
Prvky prírodnej záhrady
V súčasnej dobe je kultúrna krajina intenzívne využívaná, rastliny a živočíchy prichádzajú o svoje prirodzené úkryty a životné podmienky.
Streamovanie – novodobá výzva pre udržateľnosť
V moderných domácnostiach sa stáva streamovanie online obsahu samozrejmosťou.
Tipy na pestovanie zeleniny
Nadšený záhradník sa po dlhej zime už nevie dočkať jari a postupne začína s jarnými prácami. Prvá práca nás čaká ešte za oknom, pekne v teple.
Víkend otvorených parkov a záhrad 2022
Akcia je zameraná na poukázanie citlivého prístupu k mestskej zeleni, ako i k rešpektovaniu osobitosti každej záhrady či parku.
Vtáky v prírodnej záhrade
Operence sú vítanými a užitočnými návštevníkmi v záhradách. Čím je záhrada pestrejšia a členitejšia, tým viac druhov v nej nájde úkryt, možnosti hniezdenia i zdroje potravy.
Hovädzie mäso – prečo radšej bio?
Spotreba mäsa na Slovensku od roku 2015 rastie a postupne sa dostáva na úroveň množstva v západných krajinách.
Lokálne kvety
Kvety boli vždy súčasťou osláv, rodinných stretnutí či svadieb. Darúvajú sa hlavne ženám ako darček či poďakovanie.
Ekologické vinárstvo
Vinohradníctvo má na Slovensku dlhú históriu. Prvé viniče na našom území sadili pravdepodobne už Kelti a neskôr okolo prelomu letopočtov aj Rimania.
Prírodná záhrada ako zdroj potravy pre zimujúce vtáky a spôsoby prikrmovania
Prírodná záhrada je nekonečný zdroj poznávania, inšpirácií a možností. Tak ako teší majiteľov i návštevníkov, radi do nej zavítajú i rôzne živočíchy.
Zelená záhrada na streche
V severských krajinách sú domy bežne pokryté trávou, aby bolo zachytávané teplo a aby sa vyrovnávali teplotné rozdiely medzi dňom a nocou.
Environmentálna výchova a outdoorové vyučovanie v prírodnej záhrade
V súčasnosti viac ako 50 % svetovej populácie žije v mestských oblastiach a podľa OSN má daný údaj i naďalej stúpajúci trend.
Jedlý les v prírodnej záhrade
Jedlý les, alebo niekedy nazývaný i prales, je celostný ekosystém, ktorý si môžeme vybudovať i na svojej záhrade. Hlavným dôvodom je podpora biodiverzity a sebestačnosť v plodinách.
Mikroplasty
Mikroplasty sú stále častejšie skloňovaným pojmom v súvislosti so znečistením životného prostredia.
Vnútorné i vonkajšie záhradnícke práce počas zimného obdobia
Počas zimy by sa mohlo zdať, že je v záhrade menej práce. Prírodní záhradkári však neleňošia ani v takomto období.
Ako kompostovať doma a kam s potravinovým odpadom?
Posledné dostupné údaje ukazujú, že každý Slovák vyhodí v priemere 446 kilogramov odpadu ročne.
Ekologické poľnohospodárstvo a GMO
Geneticky modifikované organizmy (GMO) vznikajú po odobratí DNA z jedného organizmu, ktoré je laboratórne vložené do iného organizmu, ktorý daný gén pôvodne neobsahoval.
Pesticídy
Pesticídy sa stali v posledných desaťročiach neoddeliteľnou súčasťou konvenčného poľnohospodárstva.
Regeneratívne poľnohospodárstvo
Základná filozofia regeneratívneho poľnohospodárstva sa v mnohých bodoch prekrýva s filozofiou ekologického poľnohospodárstva a v dôraze na význam a regeneráciu pôdy má mnoho spoločného aj s biodynamickým poľnohospodárstvom.
Udržateľný tanier – jeme zdravo a šetrne k planéte
Produkcia potravín je hlavným prispievateľom k emisiám skleníkových plynov a kladie obrovské nároky na prírodné zdroje našej Zeme.
Prírodné záhrady – projekt Natur im Garten
Záhrada je miestom aktívneho oddychu nadšených záhradníkov.
Princíp regionality v téme stravovania
Pojem regionality je v súvislosti s marketingom potravín pomerne rozšírený a pre spotrebiteľov sa stáva čoraz dôležitejším.
Sezónny kalendár
Sezónny prístup k téme stravovania je úzko spätý s témou regionality.
Buriny v prírodnej záhrade a ich využitie v kuchyni
Mnohé divorastúce byliny sú vo vzťahu k životným podmienkam nenáročné. Môžeme ich nájsť v škárach medzi dlažbou, na hriadkach v zelenine či v tieni.
Využitie prírodných prvkov v záhrade a vytváranie biotopov pre živočíchy
V záhrade sa snažíme využívať všetky dostupné zdroje materiálov. Použiť by sme mali hlavne tie, ktoré pochádzajú z blízkej lokality.
Prírodná záhrada ako pozorovateľňa živočíchov
Počas celého roka nám do záhrady zavítajú rôzne živočíchy. Niektoré náhodne, iné prídu cielene. Je potrebné vedieť o druhoch, ktoré sa u nás vyskytujú, čo najviac.
Z farmy na tanier: Ako skracovať potravinové reťazce
Skracovanie potravinových reťazcov v praxi znamená zmenšovanie počtu krokov medzi producentom a konečným spotrebiteľom.
Mokrade a meandre riek: Bez vody nie je život
Mnohí z nás si pod pojmom „mokraď“ predstavia blato, špinu, bažiny alebo jednoducho to, čo nám pri prechádzke lesom natečie do topánok.
Hmyz ako základ ekosystému
Nie všetky príbehy z prírody vidíme na povrchu. Niekedy je potrebné zastaviť sa a zahľadieť sa do mikrosveta, ktorý sa deje v tráve, v pôde, v padnutých a rozkladajúcich sa stromoch.
Mechanické alebo ručné kosenie lúk?
Spôsob akým sa udržuje lúka sa môže zdať na prvý pohľad banálny ale v skutočnosti tento výber ovplyvňuje celý mikrosvet, ktorý sa v pôde a v tráve ukrýva.
Stužica: Les, prales a vodahttps://neska.sk/jaskyna-mazarna
Bežný turista sa stretáva predovšetkým s obhospodarovanými lesmi, no prales – to je niečo iné. Na jeho pochopenie by sme sa mali vzdať predstavy vysokých a zelených stromov.
História Vysokých Tatier
Miniatúrne Alpy – aj takto sa zvykne hovoriť Vysokým Tatrám. Sústreďuje sa tu všetko, čo tvorí alpský masív.
Jaskyňa Mažarná bola domovom medveďa jaskynného
V Národnom parku Veľká Fatra je ukrytých množstvo skalných puklín, ale aj jaskýň.
Rozdiel medzi hospodárskym lesom a lesom v chránenom území
Ak by ste sa postavili pred hospodársky les a les v bezzásahovom režime, pravdepodobne by ste si na základe kritéria krásy vybrali skôr ten hospodársky.
Význam vtačích území
Hrušovská zdrž je súčasťou Vodného diela Gabčíkovo a vydali sme sa práve na toto územie hľadať príbehy z prírody plné spevu.