Čo sú biopotraviny a ako sa označujú?
Domov / Ochrana prírody a krajiny
Vždy, keď si kúpite bioprodukty alebo biopotraviny, môžete si byť istý, že boli vyrobené podľa prísnych pravidiel zameraných na rešpektovanie životného prostredia, dobrých životných podmienok zvierat, ako aj na používanie prírodných zložiek a techník počas spracovania.
Biopotravina je špeciálnym druhom potraviny, a preto musí spĺňať náročné požiadavky systému ekologickej poľnohospodárskej výroby:
- Výrobca biopotravín musí byť registrovaný v systéme ekologickej poľnohospodárskej výroby v príslušnej krajine (v SR v Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom, ÚKSÚP).
- Ako registrovaná prevádzka musí podpísať zmluvu s inšpekčnou organizáciou, ktorá ho pravidelne (min. raz ročne) kontroluje, či a ako dodržiava pravidlá výroby biopotravín.
- Biopotraviny, ich zložky, ako aj celý výrobný a skladovací proces podlieha registrácii a pravidelnej kontrole.
V prípade, že výrobca biopotraviny dodržiava pravidlá ekologickej poľnohospodárskej výroby, na predmetnú biopotravinu mu inšpekčná organizácia vystaví certifikát biopotraviny. Tento biocertifikát je dôkazom vyššej kvality BIO a je platný vo všetkých členských štátoch EÚ. Biopotravina je špeciálne označená pre účely ľahšieho rozoznania od bežných potravín.
Biopotravina je vyrobená minimálne z 95 % surovín pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že surovinami sú bioprodukty, ktoré boli vyprodukované na biofarmách. Inšpekčná organizácia biofarmárovi vydá biocertifikát na ním vyprodukovaný skontrolovaný bioprodukt len vtedy, ak farmár splnil prísne pravidlá rastlinnej či živočíšnej výroby v ekologickom systéme.
Princípy spracovania biopotravín
V ekologickej poľnohospodárskej výrobe platí celý rad zákazov, ktoré musí bioprevádzkovateľ dodržiavať. Napríklad:
- nepoužívať GMO ani produkty vyrobené z GMO či s pomocou GMO,
- neaplikovať ionizačné žiarenie (ožarovanie potravín je spôsob konzervácie potravín používaný v konvenčnom, t. j. neekologickom poľnohospodárskom sektore napríklad pri sušenom ovocí, bylinách a koreninách), - nepoužívať neekologické látky ani neekologické poľnohospodárske zložky a doplnkové látky pri výrobe biopotravín.
Pri výrobe biopotravín možno používať len prirodzené (fyzikálne, mechanické a biologické) technologické postupy. Bioprodukty na výrobu biopotravín sa spracúvajú len v objektoch, v ktorých sú vytvorené podmienky na ich dôsledné priestorové a časové oddelenie od výroby konvenčných potravín. Zákon tiež vymedzuje technologické postupy, materiály na výrobu a na balenie, prídavné látky a konzervačné látky, ktoré sa používajú pri spracúvaní bioproduktov na výrobu biopotravín, prostriedky na asanáciu skladovacích priestorov na biopotraviny.
- Biopotraviny, okrem čerstvého ovocia a zeleniny, sa musia zabaliť a prepravovať do miesta predaja v uzavretých prepravných obaloch.
- Ku každej dodávke musí byť pripojená sprievodná dokumentácia, ako je nákladný list, faktúra a osvedčenie o pôvode umožňujúce overenie pôvodu bioproduktu alebo biopotraviny od výrobcu až po spotrebiteľa.
- Ak sa na výrobu biopotravín používajú prírodné prísady konvenčného pôvodu, ich množstvo nesmie presahovať 5 % hmotnosti biopotraviny a toto množstvo sa musí vyznačiť na etikete biopotraviny.
- Kým v konvenčných potravinách je povole
- ných okolo 600 druhov prídavných látok, tzv. éčok (farbivá, emulgátory, konzervačné a iné zlepšujúce látky, pridávané do potravín na predĺženie trvanlivosti potravín, ich lacnejšia výrobu, zlepšenie výzoru, chute, vône a pod.), biopotraviny môžu v zmysle európskeho nariadenia EK č. 780/2006 obsahovať len 45 konkrétne určených prídavných látok. Jednou z najpoužívanejších je oxid siričitý, ktorý sa nachádza vo všetkých vínach bez ohľadu na to, či boli vyrobené v systéme ekologickej poľnohospodárskej výroby alebo klasickým postupom (je to látka, za ktorú dosiaľ neexistuje náhrada).
- V biopotravinách nenájdete prídavné látky, ktoré sú považované za rizikové, predovšetkým pre deti, alergikov či chronicky chorých, napr. farbivá E102 tartrazín, E104 chinolínová žltá, E110 žlť oranž S, E124 košenilová červená 4R, E129 Allura červeň a E133 Brilantná modrá farba, konzervanty ako E211 benzoan sodný, E220 oxid siričitý a E250 dusitan sodný, či umelé sladidlá E952 cyklamát sodný a E954 Sacharín sodný).
Vďaka kvalite bioproduktov a prirodzeným spôsobom spracovania sú biopotraviny bezpečnejšie ako konvenčné výrobky a výborne chutia (v slepých testoch si zvieratá vždy vyberajú biozemiaky).
Niekoľko vedeckých štúdií tiež dokázalo, že biopotraviny majú viac antioxidantov než bežné potraviny a nižšie úrovne toxických kovov a pesticídov. Podľa štúdie zverejnenej v denníku Guardian je obsah antioxidantov v biopotravinách podstatne vyšší – medzi 19 % a 69 %.
Označovanie biopotravín
Základným princípom je, že potravina sa môže stať nositeľom ukazovateľov kvality BIO len v prípade, že spĺňa prísne pravidlá ekologickej poľnohospodárskej výroby. Logom BIO môže byť označený len produkt, na ktorý inšpekčná a certifikačná organizácia vystavila Certifikát bioproduktu alebo biopotraviny.
Certifikované produkty ekologickej poľnohospodárskej výroby sa označujú:
- Povinne EÚ logom pre produkty ekologickej poľnohospodárskej výroby, pod ktorým je uvedený číselný kód inšpekčnej organizácie. Toto pravidlo platí od 1. júla 2010 pre všetkých výrobcov balených biopotravín. Nie je to však záväzná požiadavka pre biopotraviny z krajín mimo EÚ. V prípade, že sa používa bio logo EÚ, musí sa uviesť miesto, kde boli vyprodukované všetky zložky potraviny.
- Dobrovoľne aj ďalšími grafickými znakmi, napr. národnými logami.
- Ďalšími logami, napr. značkou Demeter, ktorá „zdobí“ biodynamické produkty a medzi biospotrebiteľmi je veľmi uznávaná. Biodynamické pestovanie je najudržateľnejšou formou poľnohospodárstva, pretože sa zameriava na neustály rozvoj úrodnosti pôdy. Tento efekt potvrdili nezávislé štúdie, ktoré skúmali rozdiely medzi konvenčným organickým pestovaním a biodynamickým pestovaním počas obdobia viac ako 20 rokov.
Značka Demeter, ktorá zdobí biodynamické produkty a medzi biospotrebiteľmi, je veľmi uznávaná. Biodynamické pestovanie je najudržateľnejšou formou poľnohospodárstva, pretože sa zameriava na neustály rozvoj úrodnosti pôdy. Tento efekt potvrdili nezávislé štúdie, ktoré skúmali rozdiely medzi konvenčným organickým pestovaním a biodynamickým pestovaním počas obdobia viac ako 20 rokov.
Združenie Demeter stanovilo najvyššie kvalitatívne požiadavky na výrobu, spracovanie potravín a výrobu, ako aj distribúciu produktov. V biodynamickom poľnohospodárstve sa úrodnosť pôdy zlepšuje trvalo udržateľným spôsobom pomocou doma vyrobených prípravkov vyrobených z hnoja, liečivých bylín a minerálov, ktoré pôsobia ako činidlá obohacujúce pôdu a rozvíjajú charakteristickú vôňu rôznych potravín.
Kontrola biopotravín a dôvera spotrebiteľov
Kontrolou v systéme ekologickej poľnohospodárskej výroby je podľa zákona poverený a zodpovedný ÚKSÚP, ktorý k jej vykonávaniu oprávňuje nezávislé kontrolné organizácie.
V súčasnej dobe biopotraviny kontrolujú na Slovensku dve organizácie, ktorých kódy nájdete uvedené na každej biopotravine (bioprodukty ako mrkva, jablká a pod. stačí označiť na prepravke, ak nie sú balené):
- Naturalis SK, kód na obale: SK-BIO-002,
- Biokont – Slovenská republika, kód na obale: SK-BIO-003.
Ako spotrebiteľ sa však môžete stretnúť aj so situáciou, že slovenské bioprodukty či biopotraviny sú certifikované inšpekčnými organizáciami z iných krajín EÚ. Je to v poriadku, pretože členské krajiny EÚ si navzájom uznávajú vystavené certifikáty na produkty ekologickej poľnohospodárskej výroby.
Viac ako 70 % Európanov tvrdí, že dôveruje biopotravinám, ale viac ako 50 % by uprednostnilo zlepšenie kontrolného systému. V dôvere spotrebiteľov ide však o viac ako len kvalitu biopotravín – ide tiež o ochranu životného prostredia, poskytnutie dobrých podmienok pre zvieratá a podporu rozvoja vidieka.
Mnohé krajiny EÚ s cieľom zvýšenia dôvery spotrebiteľov organizujú osvetovo-informačné kampane a podujatia (napríklad mesiac biopotravín, národný deň BIO a pod.) s cieľom predstaviť ich výhody čo najširšej verejnosti. Na Slovensku má rovnaký zámer Trenčiansky BIO jarmok s hlasovaním o najobľúbenejšiu biopotravinu spotrebiteľov. Avšak jarmok i hlasovanie sú organizované na nepravidelnej báze a bez podpory štátu, ide o vlastnú osvetovú iniciatívu Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne.
Tip do vašej špajze – biopotraviny zo špaldy
Priekopník ekologického poľnohospodárstva na Slovensku a konateľ spoločnosti BIOMILA Ing. Dušan Janovíček odporúča tri výrobky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti:
- špalda – zrno,
- celozrnná špaldová múka a krupica,
- celozrnné špaldové cestoviny.
„Pôvod špaldy je 100 % z myjavských kopaníc – pestujeme špaldu, ktorá má 100 % pravosti. Nepestujeme krížené špaldy s pšenicou, ktoré sa už na našom trhu a u pestovateľov objavujú. No a výnimočnosť špaldy treba len podčiarknuť – oriešková chuť, výborná stráviteľnosť a najvhodnejšia do celozrnnej výživy,“ vysvetľuje svoju voľbu Dušan Janovíček.
Zdroje
- https://www.uksup.sk/ekologicka-polnohospodarska-vyroba
- http://www.fao.org/docrep/005/Y2772E/y2772e0c.htm
- http://www.biospotrebitel.sk/clanok/535-ecka-a-bio-potraviny.htm
- https://www.theguardian.com/environment/2014/jul/11/organic-food-more-antioxidants-study
- https://www.rapunzel.de/en/rapunzeldemeter.html
- http://www.naturalis.sk/
- https://www.biokont.sk/
- https://ec.europa.eu/agriculture/organic/consumer-trust_en
- www.biopotravinaroka.sk