Jarný jedálniček
Domov / Ochrana prírody a krajiny
Zimné obdobie je obvykle časom, keď naše telo prechádza do akéhosi módu hibernácie. Menej sa hýbeme, viac sedíme a jeme. Nedostatok slnečného svetla môže spôsobiť, že naša nálada kolíše, a tak si vyberáme často potraviny s vyšším obsahom cukru, soli alebo tuku.
Výber kvalitnej čerstvej regionálnej a sezónnej zeleniny a ovocia je zredukovaný na minimum, a tak môže byť spomalený aj náš metabolizmus a trávenie, prípadne oslabená imunita. Potraviny zo supermarketov dovážané zďaleka neobsahujú potrebné množstvo živín, keďže sú spravidla zberané pred obdobím plnej zrelosti.
Navyše sú viacnásobne chemicky ošetrované, aby vydržali dlhšie, a ich transport z iných krajín je masívnym zdrojom produkcie emisií.
S príchodom jari sa však veľa mení. Jar je ideálny čas na odstránenie starých návykov a privítanie niektorých nových. Je to čas nového rastu v celom ekosystéme a túto ideu môžeme aplikovať aj na naše telo.
Je to skvelé ročné obdobie pre nové začiatky, najmä ak sme sa o seba prestali starať počas zimných mesiacov. Rovnako ako jarné upratovanie môže oživiť naše
prostredie. Jarný jedálniček je skvelý spôsob, ako osviežiť svoje telo. Mení sa aj spôsob prípravy jedla – do popredia sa dostáva dusenie, blanšírovanie alebo krátke varenie. Jarná zelenina, šťavy a čaje tvoria kľúčové zložky dobrej jarnej očisty. Svoje detoxikačné úsilie môžeme tiež posilniť bylinkami, ktoré podporujú očistu pečene a celého tela.
Ako prvé prichádzajú na rad divorastúce byliny, ktoré si môžeme nazbierať v čistých lesoch a na lúkach. Postupne rastú aj prvé druhy jarnej zeleniny. Ak nemáme vlastnú záhradku, dobrou voľbou je nakupovať na trhoch, cez systém debničiek alebo od konkrétneho pestovateľa, kde sa môžeme dozvedieť viac o celom procese pestovania a podporiť lokálnu produkciu. Snažíme sa vyhnúť rýchleným a chemicky ošetrovaným produkciám. Ak nemáme možnosť nakúpiť u pestovateľov, uprednostnime v obchode zeleninu a ovocie v biokvalite.

Zelenina
Listová zelenina
Hlávkový šalát, ľadový šalát, špenát, rukola, poľníček, mangold – to všetko sú chutné zásobárne prvých jarných vitamínov. Vďaka tomu, že ich konzumujeme hlavne čerstvé, si zachovávajú všetky látky cenné pre naše telo.
A ktoré to sú? Napríklad antioxidanty zeaxantín a luteín, ako aj betakarotén, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravý zrak. Obsahujú tiež veľa vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.
Najchutnejšie budú v šalátovej zmesi s inými druhmi zeleniny a domácim dresingom alebo ako príloha k hlavným jedlám či do sendvičov a wrapov. V prípade špenátu alebo mangoldu ich môžeme podusiť alebo pridať do krémovej omáčky na cestoviny.
Špargľa
Špargľa sa v posledných rokoch teší stále väčšej popularite v kulinárskom svete a nie je to náhoda. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B, ktoré podporujú dobrý psychický stav. Zároveň znižuje cholesterol a oddávna je považovaná za afrodiziakum.
Bežná je biela a zelená odroda špargle, z oboch sa pred varením odporúča odkrojiť zhrubnuté časti, prípadne ju pred varením čiastočne olúpať. Špargľa sa dá zapekať, pripraviť na pare alebo pridať do rizota, výborná je tiež vo forme krémovej polievky.
Reďkovka
Reďkovka pôsobí vďaka obsahu horčičných olejov antibakteriálne a uľahčuje odkašliavanie. Oleje, ktoré sa uvoľňujú pri chrumkaní reďkovky, súčasne dezinfikujú sliznicu nosa a pomáhajú predchádzať infekciám. Reďkovka sa dobre vyníma v jarných šalátoch, pokrájaná nadrobno v nátierke alebo len tak na chlebíku s maslom. Podobne ako listovú zeleninu vieme spracovať aj reďkovkové listy, a tak spotrebujeme celú rastlinu.
Hrášok
Hrášok je nielen typickou jarnou maškrtou, ale aj bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Vďaka nízkemu glykemickému indexu sa mu potešia diabetici a vysoký obsah rastlinných proteínov ocenia zase vegetariáni.
Najchutnejší je asi čerstvý hrášok priamo z lusku, ale uplatnenie nájde v množstve jedál – v krémovej polievke, rizote, dusený v zeleninových zmesiach alebo spracovaný na pyré.
Jarná cibuľka
Jarná cibuľka je pikantnou ozdobou jarných jedál a mladšou sestrou klasickej cibule. Podobne ako ona tiež obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú napríklad pri nachladnutí. Znižuje tiež hladinu cukru v krvi a osvedčí sa pri tráviacich problémoch. Hodí sa do šalátov, nátierok, omelety, na pirohy alebo halušky a obľúbená je aj v ázijskej kuchyni.

Divoké byliny
Divorastúce rastliny a byliny bývajú často označované za burinu, mnohé z nich sú však vysokohodnotným čerstvým zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Na jar sú prvými zelenými poslami, ktoré nám príroda ponúka na doplnenie živín po dlhej zime. Tieto bylinky môžu rásť aj v našej záhrade alebo ich nájdeme voľne v prírode. Zbierame len tie, ktoré poznáme, ďalej od ciest a zdrojov znečistenia. Dbáme na vhodné prostredie a striedmosť pri zbere, aby sme niečo nechali aj prírode. Najlepšie sú čerstvé, prípadne naložené vo forme tinktúr, olejov alebo nasušené ako korenie.
Medvedí cesnak
Táto korenistá bylina s výraznou vôňou sa vyskytuje začiatkom jari v tienistých lužných lesoch. Zlepšuje trávenie, má antibakteriálne účinky, posilňuje imunitu, znižuje vysoký tlak a je ľudovým prostriedkom proti črevným parazitom. Najčastejšie býva medvedí cesnak spracovaný vo forme pesta, keďže jeho listy pomerne rýchlo vädnú. Dá sa však použiť aj do šalátov, slaných nákypov alebo do nátierky či bylinkového masla.
Žihľava
Kto by nepoznal žihľavu? Táto pŕhlivá dáma nepomáha len zvonka pri reumatických ťažkostiach, ale je aj klasickou zložkou detoxikačných jarných kúr, či už vo forme čaju, šťavy, alebo v smoothies. Je močopudná a vďaka obsahu železa podporuje krvotvorbu.
V kuchyni ju môžeme použiť všade tam, kde špenát – napríklad do slaných koláčov, plniek alebo omelety. Po sparení alebo opečení stratí pŕhlivosť, takže ju môžeme bezpečne konzumovať. Z mladých výhonkov sa robieva aj chutná polievka alebo prívarok.
Púpava
Tento žltý kvet je nielen pastvou pre medonosný hmyz, ale tiež dobrou bylinkou pre naše zdravie. Jej horkastá chuť ju predurčuje na podporu pečene, žlčníka a obličiek. Napomáha látkovej výmene a zlepšuje trávenie. Kvety sa dajú použiť na výrobu tzv. púpavového medu alebo na ozdobu dezertov, horký koreň sa v minulosti pražil a mlel ako náhrada kávy. Jemné mladé lístky chutia podobne ako čakankové puky a sú výborné čerstvé v šalátoch.
Sedmokrásky, fialky, skorocel, cesnačka, kozonoha či zádušník sú ďalšími zástupcami divokých bylín. Sedmokrásky a fialky sú vďačnými dekoratívnymi doplnkami dezertov a jarných jedál, ďalšie menované budú výborné nasekané v slaných palacinkách, šalátoch alebo vysušené a pomleté ako korenie.
Ovocie
Jahody
Jahody sú hlavným jarným ovocím v pravom slova zmysle. Keď sa objavia na trhoch, vieme, že zima je definitívne preč. Podobne ako pri zelenine, aj tu je dôležité dôkladne vyberať zdroje a nakupovať podľa toho, či neboli chemicky ošetrené alebo necestovali z diaľky. V súčasnosti je možný aj samozber na poliach, nezabudnime sa však informovať o spôsobe ich pestovania.

Jahody obsahujú veľa vitamínu C a mangánu, ktorý posilňuje kosti. Sú vhodným ovocím pre diabetikov, lebo majú málo cukru. Taktiež stimulujú tvorbu serotonínu, čo môže prispieť k psychickej pohode. Jahody majú v kuchyni široké využitie – sú výborné v palacinkách, lievancoch, müsli alebo jogurte. Dá sa z nich spraviť džem, limonáda, sirup alebo koláč. Ochutia aj smoothie a môžeme z nich spraviť jednoduché zdravé nanuky. Nezabudnime, že cenné sú aj jahodové listy – dajú sa nasušiť a použiť v čaji neutrálnej chuti na dlhodobé užívanie.
TIP: príklady jarného menu
Raňajky
- Lievance s jahodovým džemom
- Smoothie z divokých bylín
- Špaldová bageta s bylinkovým maslom a jarnou cibuľkou
Obed
- Špargľová krémová polievka so sedmokráskami
- Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku
- Hráškové rizoto s rukolou
Večera
- Žihľavová omeleta
- Listový šalát s reďkovkou a púpavou
- Špenátový koláč
Foto: Freepik